Over mij

Wildlife-artist/Bioloog Hans J Geuze werd geboren in Bergen op Zoom en studeerde Biologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam waar hij tevens promoveerde. Daarna werd hij benoemd als hoogleraar Celbiologie aan de Universiteit van Utrecht, waar hij tot aan zijn pensionering het celbiologisch onderzoek leidde. Prof. Hans J Geuze is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Kunsten en Wetenschappen (KNAW).
Reeds als kind schetste en tekende Hans J Geuze vogels en vlinders. Hij laat zich inspireren door het licht, kleuren en patronen van vogels en vlinders. Geuze’s favoriete schildertechniek is aquarelleren. Zijn schilderijen zijn getoond in talrijke nationale en internationale tentoonstellingen en publicaties.

Samen met de Natuurgroep Kockengen nam hij het initiatief tot het inrichten van het Polderreservaat in het Groene Hart. Hij behoorde tot de oprichters van Artist for Nature Foundation (ANF), waarvan Hans J Geuze de 1ste president was met Ysbrand Brouwers als directeur. Het ANF bestaat uit een internationale groep van meer dan 100 schilders en beeldhouwers die zich laten inspireren door de natuur in de breedste zin van het woord. Doel van het ANF is de aandacht te vestigen van het publiek en overheden op bedreigde natuurgebieden in binnen- en buitenland door het organiseren van artistieke workshops, tentoonstellingen, persconferenties, en door het uitgeven van kunstboeken.

Hans J Geuze heeft als artiest deelgenomen aan verschillende ANF projecten zoals “Wind, Wad en Waterverf” op Schiermonnikoog, “Leven tussen Land en Water” in de Biebrza Valley in Polen, “The Flight of the Cranes” in de Spaanse Extremadura, “The Copper River Delta” in Alaska en “Wieken, Wind en Weidevogels” in Midden Nederland.

Geuze maakt deel uit van een groep enthousiaste vogelaars, het KOAG. Met zijn vrouw Judith en het KOAG maakt hij al meer dan 30 jaar reizen over de gehele wereld. Hij heeft inmiddels meer dan 4500 vogelsoorten gezien.